KONTAKT  ..

ERBJUDANDE  ..

OM MlG  ..

HEM  ..

BEHANDLINGAR

 

OM BEHANDLINGARNA

PRODUKTER

<

 

Historia

 

Massage är en urgammal fysisk behandlingsmetod för att mjuka upp trötta och spända muskler, lindra plågor och göra livet lättare. I de gamla kulturerna finns dokumenterad beskrivning av massagen långt tidigare. För 5 000 år sedan från det gamla Kina finns berättelser om massagebehandling. Själva uttrycket "massage" kommer troligen från det grekiska "massain", vilket betyder knåda eller från arabiska ”mas´h” som betyder trycka lätt.

 

Greken Hippokrates(400 f K), känd under epitetet "Läkekonstens fader", skrev "Läkaren måste vara erfaren på många områden, men främst gnuggning... För massage kan strama upp en led som är för slapp och lösa upp en led som är för stel." Hippokrates uppfann ordet anatripsis som betyder gnidande rörelse. Märkligt nog gav han instruktion om att kroppen skulle behandlas med strykningar riktade mot hjärtat, nerifrån och upp. Hans idé var att orenheter som sjukdomar skulle följa gnidningen mot kroppens öppningar. Idag vet vi att all massage ska ske mot hjärtat. Begreppet anointing (ur latinets inungere) fanns också med hos Hippokrates. Det betyder insmörja och redan då användes alltså oljor vid massage.

 

Romaren Galenos (131-191 e K) fortsatte i Hippokrates spår och spred kunskap i hela den kända världen vidare. Han medverkade med mycket skrivet material inom manuell medicin. Galenos har fått låna sitt namn till disciplinen galenisk farmaci.

 

Under medeltiden hade den katolska kyrkan sin blomstringstid i Europa och massage likställdes av kyrkan med helande, dvs. med handpåläggning. Lekmän som använde sig av denna behandling anklagades för att stå i förbund med djävulen (häxor).

 

Massage kom tillbaka igen under 1700-talet

Och i Sverige var det Per-Henrik Ling som i början av 1800-talet lade grunderna till svensk klassisk massage. Tekniken går ut på att man tänjer och trycker på muskler och vävnader. Vilket gör att musklerna blir mer mjuka och elastiska. Ling ville skapa en massageteknik som efterliknade rörelserna i den Svenska gymnastiken och andra träningsformer för att stimulera blodcirkulationen, stärka musklerna och skapa en bättre balans mellan muskler och skelett. Med massage trycks och tänjs vävnaderna, särskilt muskler, blodkärl och hud.

 

Modern klassisk svensk massage är troligen den mest erkända och spridda formen av massage på västra halvklotet. Tekniken är framtagen för att främja avslappning, öka cirkulation och rörlighet i leder och lemmar.

 

Klassisk massage kan hjälpa kroppen att reducera förekomsten av toxiska ämnen, leverera näringsämnen till celler och vävnader mer effektivt och återhämta sig från t.ex. sträckningar och skador snabbare. Terapeuten använder olika slags handrörelser i följd för att uppnå maximal effekt. Genom att applicera oljor, lotion eller gel kan terapeutens händer, fingrar, underarmar och ofta armbågar enkelt glida över klientens kropp.